Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A pseudomonas aeruginosa elpusztítása ivóvízben

2021.11.13

Pseudomonas aeruginosa ivóvízben. Vízszűrés, fertőtlenítés

pseudomonas aeruginosa elpusztításaA Pseudomonas aeruginosa baktérium az emberi szervezetre veszélyt jelentő,  potenciálisan patogén mikroorganizmus. Alakja egyenes vagy enyhén ívelt, lekerekített végekkel. Ezek a bacilusok meglehetősen széles hőmérsékleti tartományban - 6 és 45 ° C között - fejlődhetnek, de a legjobban 37 ° C-os környezeti hőmérsékleten fejlődnek. A Pseudomonas aeruginosa mikroorganizmusok leggyakrabban vízben - így ivóvízben - és talajban élnek, de megtalálhatók a növények felszínén és az emberek vagy állatok emésztőrendszerében is.

A Pseudomonas aeruginosa baktérium szerkezetének jellemzői

Szigorú aerob lévén a Pseudomonas nem képes spórákat képezni, ugyanakkor nagy a mobilitása. A természetben két fajban - különálló baktériumban vagy kolóniában - található meg. A mikroorganizmust az jellemzi, hogy képes hosszú ideig fenntartani létfontosságú tevékenységét, és ugyanakkor nedves környezetben szaporodni is. A Pseudomonas aeruginosa jellemzője, hogy egy fenazin nevű, vízben oldható kék-zöld pigmentet szintetizál.

Mi az oka a Pseudomonas aeruginosa megjelenésének a vízben?

Ez a fajta baktérium többféle módon kerülhet a vízbe. A leggyakoribbak a következők:

 • A mikroorganizmusok lemosása a növények felszínéről vagy a talajról;
 • Felszíni vagy felszín alatti vizekbe való behatolás vízellátó rendszeren keresztül;
 • A víztartó fekáliával és háztartási szennyvízzel való fertőzése.

Meg kell jegyezni, hogy a Pseudomonas aeruginosa megjelenésének nincs kifejezett szezonalitása. Az is veszélyt jelent az emberre, hogy az ivóvíz íze nem változik jelenlétében.

Egy mikroorganizmus vízben való jelenlétének következményei az emberre nézve

Az egészségügyi szabványok előírják a Pseudomonas aeruginosa teljes hiányát az ivóvízben és a háztartási vízben. Ennek oka az emberi egészségre gyakorolt ​​veszély, a szennyezett vízzel való kölcsönhatás. A leggyakoribb problémák közé tartozik:

 • A sérült bőrterületek fertőzése. A baktériumok bejuthatnak a szervezetbe vágások, égési sérülések és öltések révén a műtét után.
 • Húgyúti fertőzések. Ennek oka lehet az orvosi műszerek elégtelen fertőtlenítése.
 • Ételmérgezés.
 • A szem betegségei. Mind a kontaktlencse-oldatok, mind maguk a lencsék okozhatják őket. Lehetséges a belső membrán gennyes gyulladása is, amely behatoló seb miatt vagy a posztoperatív időszakban fordul elő.
 • Osteochondritis.
 • Lágy szövetek fertőzése. A kórokozó áthatolhat a sérült bőrön, majd megfertőzheti a sebeket vagy a nyomásfekélyeket.

A Pseudomonas baktérium eltávolítása ivóvízből

Membránszűrési módszer

Az első módszer egy speciális rendszerrel történő szűrésen alapul. Az eljárás befejezése után a szűrőkön felhalmozódott mikroorganizmusok átmennek a speciális körülmények között történő termesztés szakaszán - laktózt tartalmazó tápközeg. A víz vizsgálatának részeként három 100 ml-es mintát vesznek, és maga a folyamat körülbelül 24 órát vesz igénybe. Amikor a telepek növekedését sötétvörös színű és jellegzetes fényű táptalajban határozzuk meg, megszámoljuk a számukat.

Klór-dioxidos ivóvíz fertőtlenítés

Hogyan lehet megszabadulni a baktériumoktól vegyszeres kezeléssel?

Számos módja van a Pseudomonas aeruginosa vízben történő elpusztításának. Három módszer egyikére hivatkozhatnak: reagens, reagens nélküli vagy kombinált.

 1. A reagens módszer magában foglalja a víz klórozással, ezüstkészítményekkel vagy ózonozással történő fertőtlenítését. Klórkezelésen ma már főleg 0,03 %-os klór-dioxid oldat használatát értjük.
 2. A reagens nélküli módszer lehetővé teszi a folyadékok UV-sugárzással, infravörös sugárzással, pulzáló elektromos kisülésekkel vagy gamma-sugárzással történő kezelését.
 3. A kombinált fertőtlenítés egyesíti a fizikai és kémiai hatásokat.